Zoek

Veel gestelde vragen

 
  • Na de ingreep (ik ben in Zeeland geholpen) vertelde de gynaecoloog dat na een dag of 4 a 5 het bloeden weer wat kon toenemen. Is dit standaard, of verschilt het per ziekenhuis of zelfs per gynaecoloog dat dit aan de patiënt wordt verteld? Het is geen informatie die ergens standaard is te vinden. Er wordt enkel over een algemeen bloedverlies gesproken wat 10 tot 15 dagen aanhoudt.

Antwoord: Het bloedverlies 10 tot 15 dagen klopt, 4/5 dagen na de ingreep hoeft het bloedverlies zeker niet toe te nemen.
 

  • Er wordt geadviseerd niet te vrijen zolang er nog bloedverlies is. Dit is vanwege infectiegevaar, maar wat is de definitie van bloedverlies? Valt de donkere afscheiding daar ook nog onder?

Antwoord: Ja, zolang de baarmoedermond nog open staat en er bloedverlies / bruinige afscheiding komt, dan liever niet vrijen vanwege infectiegevaar à kans op baarmoederontsteking.
 

  • En is het wel veilig om met een condoom te vrijen?​

Antwoord: Nee
 

  • Wat is ‘normaal’ om te voelen na de ingreep? Elke vrouw is anders en voor iedereen zal het verschillend worden ervaren, maar is het er soort algemene beschrijving voor wat voor 'last' je hier van kunt hebben? En hoelang mag je zoiets voelen?

Antwoord: Je kunt weeën-achtige buikpijn hebben, dit kan een aantal dagen aanhouden. (Wanneer je het idee hebt dat het niet goed gaat, altijd contact opnemen met je huisarts/gynaecoloog!)
 

  • Is het standaard dat het weefsel wordt onderzocht? En zo ja, hoort de patiënt dit te weten?

Antwoord: Ja, het wordt standaard onderzocht of het werkelijk zwangerschapsweefsel is en of het afwijkend is.
 

  • Waarom is er geen na-controle? Is dit per ziekenhuis verschillend of verschilt het ook per patiënt?​

Antwoord: Dit verschilt waarschijnlijk per ziekenhuis Wanneer je toch behoefte hebt aan een na-controle en je ziekenhuis biedt dit niet zelf aan, bespreek dit dan met je gynaecoloog en/of huisarts.
 


Complicaties
 

  • In hoeveel gevallen komt het Asherman syndroom werkelijk voor?

Antwoord: 1,6 % kans op Asherman na een curettage.

 

  • In hoeveel gevallen komt perforatie voor? En als het voorkomt, wordt dan standaard de ingreep afgebroken en opnieuw gepland en/of heb je hier als vrouw ook last van als dit is gebeurd?

Antwoord: Komt niet vaak voor (percentage niet bekend), ingreep wordt dan frequent afgebroken (als de perforatie dicht is, na een dag of 2) en een nieuwe afspraak wordt gepland na 2 tot 6 weken. Je kan buikpijn en bloedverlies hebben.