Zoek

Curettage

 

Algemeen:
Een curettage is een van de meest voorkomende gynaecologische ingrepen. Deze ingreep kan belangrijke informatie over de baarmoeder opleveren. Daarnaast kan een aantal gynaecologische problemen goed worden behandeld door een curettage uit te voeren.

 

De belangrijkste redenen voor het verrichten van een curettage zijn:
•    Abnormaal bloedverlies bij de menstruatie
•    Abnormaal bloedverlies na geslachtsgemeenschap
•    Bloedverlies tussen twee menstruaties in 
•    Bloedverlies tijdens of na de overgang
•    Abnormaal bloedverlies na een bevalling
•    Miskraam of abortus  (een korte toelichting op behandeling bij abortus kun je terug vinden onder het tabblad Abortus.

 

Voorbereiding:
Voor de operatie moet je ‘nuchter’ zijn. Als je in de ochtend wordt geopereerd, betekent dit dat je vanaf ’s nachts 0.00 uur niet meer mag eten, maar nog wel heldere dranken (liefst met suiker, tenzij je diabetespatiënte bent) mag drinken tot 2 uur vóór de operatie. Ben je in de middag aan de beurt, dan mag je nog een licht ontbijt nemen in de vorm van een cracker/beschuitje met een kop thee en tot 2 uur vóór de operatie heldere dranken drinken.

 

Hoe wordt een curettage uitgevoerd?
Een curettage kan eventueel poliklinisch worden gedaan, maar meestal is een ziekenhuisopname van een dag nodig. Bij problemen of complicaties kan een langere opname nodig zijn. Een curettage wordt meestal onder een zeer lichte narcose uitgevoerd. Er kan ook gekozen worden voor een ruggenprik. Bespreek met je gynaecoloog en de anesthesioloog welke mogelijkheden er zijn en laat je goed voorlichten over de voor- en nadelen van de verschillende vormen van verdoving.

 

Als je onder narcose bent of de verdoving via een ruggenprik werkzaam is, zal de gynaecoloog eerst
een inwendig onderzoek verrichten, om de grootte en de ligging van de baarmoeder vast te stellen.
Daarna worden de vagina en omliggende huid gedesinfecteerd. Met een soort scherpe lepel, de ‘curette’, wordt een laagje slijmvlies van de binnenkant van de baarmoeder afgeschraapt. 
Bij een curettage in verband met een miskraam of abortus kan ook een ‘zuigcurette’
gebruikt worden. Bij een zuigcurettage wordt het slijmvlies van de baarmoeder met het vruchtzakje weggezogen door een dun buisje.
Dit buisje is met een slangetje aan een pomp verbonden. De weggenomen stukjes weefsel worden in een laboratorium onder de microscoop onderzocht.

 

 

Na de ingreep:
Na afloop van de curettage wordt je naar de uitslaapkamer gebracht.
Hier wordt gecontroleerd of alle lichaamsfuncties goed zijn. Zijn deze in orde, dan kun je- indien de behandeling op de polikliniek heeft plaatsgehad - meteen naar huis; anders wordt je naar je kamer teruggebracht. Er kan dan worden gecontroleerd of er geen complicaties optreden, zoals bijvoorbeeld een nabloeding. Het is goed mogelijk dat je na de curettage last krijgt van pijnlijke buikkrampen; je kunt hiervoor pijnstillers krijgen. De eerste tien tot veertien dagen na de ingreep kan nog wat licht bloedverlies optreden. Handel verder als bij een gewone menstruatie.
Vrijen mag weer nadat de bloeding is gestopt. Je moet wel direct een arts waarschuwen in geval van koorts, bij buikpijn die langer dan twee dagen na de curettage aanhoudt en/of heviger wordt, en bij hevig bloedverlies.
Na ongeveer 5 a 6 weken zal de menstruatie weer op gang komen. Wanneer je (weer) anticonceptie wilt gebruiken bespreek dit dan met je huisarts.

 

Complicaties:
Asherman syndroom:
Op forums wordt veel gesproken over het Asherman syndroom. Dit is een vrij zeldzame complicatie die niet vaak voorkomt. Dit syndroom houdt in dat de voor en achterkant van de baarmoeder aan elkaar plakken. Dit komt door verklevingen. 
Deze verklevingen ontstaan na een of meerdere (grondige) curettages waardoor er littekenweefsel ontstaat. Soms is het weefsel zo dik dat de ene kant van de baarmoeder tegen de andere kant vast zit. In dit geval zal de vrouw niet meer ongesteld worden en is het vrijwel onmogelijk om zwanger te worden. De klachten die kunnen worden ervaren zijn:
-    Verstoorde of uitblijvende menstruatie
-    Buikpijn (soms uitstralend naar liezen en bovenbeen)
-    Vies ruikende afscheiding
Neem in deze gevallen contact met de huisarts of gynaecoloog op.

 

Perforatie:
Soms gebeurt het dat er tijdens de curettage een gaatje in de baarmoederwand komt. Dit geneest meestal vanzelf. 

 

Infectie:
Koorts en hevige buikpijn wijzen op infectie. Dit kan in de baarmoederwand, maar ook in de eileiders optreden. Behandeling met antibiotica is dan noodzakelijk. 

 

Neem in geval van koorts, buikpijn die langer dan 2 dagen na de curettage aanhoudt en/of heviger wordt of bij hevig bloedverlies altijd contact met de arts op!